Zonnepaneel

 1. Het type zonnepanelen
  Er zijn meerdere type zonnepanelen. Gaat u voor blauwe of zwarte zonnepanelen? Daarnaast kunt u zowel kiezen uit monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen. In vergelijking met polykristallijne zonnepanelen, hebben monokristallijne zonnepanelen een iets hoger rendement. Ook bestaat er nog de keuze voor dunne film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen kan gemiddeld 10% meer opbrengst opleveren dan reguliere zonnepanelen, er is echter wel meer dakoppervlak nodig.
 2. Efficiency van het paneel
  Zonnepanelen hebben meerdere eigenschappen, voor het aanschaffen van rendabele zonnepanelen is het belangrijk om te kijken naar de ‘efficiency’ van het paneel. Dit getal staat voor het percentage van licht dat op het paneel valt, dat wordt omgezet in stroom. Er zijn zonnepanelen met een efficiency van bijvoorbeeld 15% of 17% en de meest efficiënte zonnepanelen die te koop zijn scoren maximaal 20%.
 3. Wattpiek (Wp) van het paneel
  Het aantal Wattpiek (Wp) van een paneel staat voor de capaciteit. De meeste zonnepanelen hebben een capaciteit tussen de 230 en 280 Wp. Hoe hoger het Wp, hoe meer energie het oplevert. Echter zijn zonnepanelen met een hogere Wp ook duurder in de aanschaf. Heeft u weinig ruimte op het dak? Dan is het beter om te kiezen voor zonnepanelen met een hogere Wp.
 4. De prijs van een zonnepaneel
  Het is natuurlijk belangrijk om te kijken naar de prijs van zonnepanelen bij de aanschaf ervan. Een tip: kijk naar de prijs per capaciteitseenheid (Wp) i.p.v. de prijs van het paneel zelf. Een voorbeeld: een paneel van 270 Wp voor de prijs van € 210,- is goedkoper dan een paneel van 250 Wp voor de prijs van € 200,-. Het eerste paneel kost namelijk € 0,78 per Wp, terwijl het tweede paneel € 0,80 per Wp kost.
 5. Afmetingen van het zonnepaneel
  Zonnepanelen bestaan in verschillende afmetingen. Grofweg zijn er 3 afmetingen:
  • 1650 lengte x 991 breedte mm: meest gebruikt, doorgaans zonnepanelen van 245 tot 265 Wp
  • 1956 lengte x 992 breedte mm: extra groot formaat, doorgaans zonnepanelen van 285 tot 300 Wp
  • 1580 lengte x 808 breedte mm: extra klein formaat, doorgaans zonnepanelen van 190 tot 205 Wp
  De beschikbare ruimte op uw dak en de opstelling waarin u de zonnepanelen wilt (laten) plaatsen, zijn van invloed op de keuze voor de afmeting van een paneel. Bij Tenten Solar Zonnepanelen informeren we u hier graag over.
 6. Zonnepanelen getest?
  Zonnepanelen kunnen door diverse testinstituten worden getest op bijvoorbeeld kwaliteit en prestatie. De Photon test is een betrouwbare test voor zonnepanelen, dit bedrijf test zonnepanelen en omvormers in de praktijk. Voordat u overgaat tot aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om altijd te kijken of de zonnepanelen getest zijn, zo weet u of de panelen betrouwbaar zijn.
  (bron: http://www.zonnepanelen.net/zonnepanelen-kopen/)