Investeringssubsidie duurzame energie ISDE

e Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft u een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

De Rijksoverheid stimuleert Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Dit bespaart energie en dringt de CO2-uitstoot terug.

De ISDE regeling is voor:

  • particulieren;
  • buitenlandse particulieren met bijvoorbeeld een (vakantie)woning in Nederland;
  • zelfstandig ondernemers, woningcorporaties en bedrijven;
  • zakelijke partijen uit het buitenland die een apparaat in Nederland installeren;
  • gemeenten, provincies, openbaar lichaam als marktpartij of eigenaar of huurder van een roerende of onroerende zaak.

Budget

Subsidie beschikbaar voor zakelijke gebruikers en particulieren:

  • € 100 miljoen in 2018

Wilt u weten hoeveel budget er nog beschikbaar is? Bekijk de stand van zaken ISDE.

In de praktijk

  • Andere ondernemers en particulieren maken al succesvol gebruik van de ISDE-regeling. Lees hun ervaringen en tips in de praktijkverhalen.
  • Wilt u weten hoeveel en welke apparaten er subsidie kregen met de ISDE? Bekijk de ISDE Viewer van Nederland. U ziet in een oogopslag hoeveel en welke (kleine warmte) apparaten per provincie en gemeente zijn gesubsidieerd.

 

Veelgestelde vragen

Bent u fabrikant of leverancier?

Bent u fabrikant, importeur of leverancier van een apparaat dat aan de (technische) eisen in de regeling voldoet? Geef dit aan ons door met een meldingsformulier.

Wet- en regelgeving

Heeft u meer informatie nodig om na te gaan of een apparaat voldoet aan de (technische) eisen? Raadpleeg dan de documentatie en verordeningen op de pagina Wet- en regelgeving (ISDE).

Op de hoogte blijven

Bekijk onze nieuwsberichten over de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Achtergrond

De Investeringssubsidie duurzame energie voor kleine apparaten voor de productie van duurzame energie komt voort uit het Energieakkoord in 2013 en is aangekondigd in de Warmtevisie in april 2015. Met deze subsidieregeling ondersteunt de Rijksoverheid particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken.