Energie-investeringsaftrek (EIA)

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De fiscale maatregel Energie-investeringsaftrek is aan te vragen over de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen en over het advies hiervoor. De maatregelen die hiervoor in aanmerking komen zijn vastgesteld in de energielijst.

Wanneer kom je in aanmerking voor een EIA?
Voor het jaar 2018 is voor de EIA vanuit de overheid €147.000.000,- beschikbaar gesteld. Voor het aanvragen van een EIA dient u als ondernemer aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • U bent een ondernemer in Nederland, Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, St Eustatius of Saba
  • U betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting
  • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen, samengevat in de energielijst en is nog niet eerder gebruikt
  • Het bedrijfsmiddel is binnen 3 maanden na opdracht tot levering gemeld
  • Het meldingsbedrag voor aangegane verplichtingen en gemaakte voorbereidingskosten is tussen de € 2.500,- en € 121.000.000,- per kalenderjaar.

Wat levert de EIA op?
De EIA regeling werkt als een fiscaal voordeel over de investeringskosten. 55,5% van de kosten zijn af te trekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Dit levert een gemiddeld voordeel op van 13,5%. Hierdoor worden duurzame investeringen gestimuleerd die resulteren in een lagere energierekening.

Waarover is een EIA aan te vragen?
Een EIA is over een groot aantal investeringen aan te vragen. In de hoofdlijnen is hierin een onderscheid te maken tussen duidelijk omschreven investeringen en maatwerkinvesteringen. Maar ook over onderzoekskosten is een EIA aan te vragen. Zowel de EED energie audit als het Energiebesparingsonderzoek vallen onder deze regeling. Om in aanmerking te komen dient er minimaal een van de aanbevolen maatregelen uitgevoerd te worden. Dit gaat alleen om rendabele maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen.

Aanvragen EIA
StroomAlone kan voor u een aanvraag indienen. Graag spreken we met u de volledige aanvraag door en desgewenst kijken we naar nog meer mogelijkheden op het gebied van besparing en subsidies.