StroomAlone begint met het elektriciteitsverbruik

StroomAlone begint met het elektriciteitsverbruik

StroomAlone is alleen mogelijk als er ook wordt bespaard op het elektriciteitsverbruik, want wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken.

Elektriciteitsverbruik

Het elektriciteitsverbruik drukken we uit in kilowattuur (kWh). Het gemiddelde stroomverbruik in Nederland ligt rond 3.500 kWh per jaar. Doe dit getal x de prijs van de energieleverancier (bijvoorbeeld: 0,20) dan krijgen we 3.500kWh x €0,21 = €735,-. Dit verbruik kan uiteraard afwijken van jouw daadwerkelijke verbruik. Het elektriciteitsverbruik wordt vooral bepaald door het aantal personen in huis, het aantal apparaten in huis en de leeftijd van deze apparaten. Je Kunt veel geld besparen op je energierekening door hier goed naar te kijken!

Elektriciteitsverbruik en het aantal personen in huis

Het aantal personen en de leeftijd bepaalt voor een groot deel het elektriciteitsverbruik in huis. Meer personen gebruiken meer apparaten en de apparaten worden vaker gebruikt. Hieronder een overzicht van het gemiddelde stroomverbruik per aantal personen in een woning. Het laat zien hoe sterk het elektriciteitsverbruik afhangt van het aantal personen in een huis.

StroomAlone elektriciteitsverbruik per persoon

StroomAlone elektriciteitsverbruik

Uiteraard hangt de hoogte van het stroomverbruik ook sterk af van de aanwezigheid van personen in het huis. Als er de gehele dag mensen in huis zijn, is het verbruik hoger dan wanneer er overdag bijvoorbeeld buitenshuis gewerkt wordt. Hoe vaak en hoe lang men thuis is, weegt dus ook flink mee in de hoogte van het verbruik.

Type apparaat bepaalt hoogte elektriciteitsverbruik

Het type apparaat is misschien wel de factor die het elektriciteitsverbruik het meest beïnvloedt. Als vuistregel kun je nemen dat apparaten die verwarmen of verkoelen het meeste verbruiken net als apparaten die altijd aanstaan. Vaak is het onbekend wat er in huis wel of niet aanstaat en weten we ook niet welk soort apparaten grootverbruikers zijn. Per type apparaat kun je zien hoeveel Watt deze verbruikt en kun je bedenken hoe lang het per dag, maand of jaar aanstaat om te bepalen wat het kost per jaar. Wil je weten wat een apparaat gemiddeld per jaar kost? Kijk dan eens in onderstaande tabellen, waarin de kosten per apparaat uitgesplitst zijn. De kosten zijn een richtlijn, gebaseerd op een stroomprijs van €0,21 per kWh.

De tien grootverbruikers zijn:

 1. Elektrische boiler van 1.350 watt
  Verbruikt per jaar € 284,-. Alternatief: zonneboiler of zonnestroomboiler
 2. Waterbed
  Verbruik tussen 320 en 1.200 kWh per jaar (€ 70,- tot € 260,-).
 3. WasdrogerJaarlijks verbruik bijna 235 kWh (€ 50,-). Alternatief: de was laten drogen aan een waslijn (gratis) of een wasdroger met energielabel A of hoger
 4. Thuistap / beertender
  Als de thuistap voortdurend een vaatje bier koud moet houden, dan kan het verbruik oplopen tot 500 kWh per jaar (€ 110,-). Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van twee moderne koelkasten!
 5. Tweede koelkast / vriezer
  Verbruik van oud model koelkast kan oplopen tot ruim 550 kWh per jaar (€ 120,-); oud model vriezer verbruikt al gauw 360 kWh (€ 80,-).
 6. Groot televisiescherm
  Een groot plasmascherm verbruikt zo 420 kWh (€ 90,-). Alternatief: lcd-tv (€ 35,-) of led-tv.
 7. Vaatwasser
  Jaarlijks verbruikt een vaatwasser circa 305 kWh (€ 65,-).
 8. Airconditioning
  Afhankelijk van het model en het energielabel, verbruikt een airco per jaar 160 tot 430 kWh (€ 35,- tot € 95,-). Alternatief: ventilator.
 9. Infrarood sauna
  Wanneer u de sauna vier keer per week een uur gebruikt, is het energieverbruik al gauw 415 kWh (ruim € 90,- per jaar).
 10. Verlichting
  We houden van licht in ons huis en verbruiken jaarlijks gemiddeld 540 kWh (€ 120,-). Hier kunt u met home demotica ook slimme besparingen halen.

Wilt u dat we een keer met u meekijken of heeft u advies nodig of vragen neem contact op met ons StroomAlone BV