Overcapaciteit

Overcapaciteit

Wat kunt u doen met de overcapaciteit van elektriciteit van uw Zonnepanelen en of windmolens. Als eerste moeten ons zelf de vraag stellen, wanneer praten we eigenlijk over overcapaciteit?

overcapaciteit

Als uw zonnepanelen of windmolens meer leveren dan u zelf op dat moment kunt gebruiken zou er al een overcapaciteit kunnen zijn. Dat hoeft echter niet, in Nederland bestaat in ieder geval tot 2023 de saldering regeling.

De salderingsregeling houdt in dat u net zoveel kunt terug leveren aan uw energieleverancier als u heeft afgenomen. Dit wordt over het hele jaar gemeten, waardoor je in de zomermaanden meer kunt terug leveren en in de winter meer kunt afnemen. Dit gebeurd met hetzelfde tarief tot de teller op 0 staat. Als u meer terug gaat leveren dan u afneemt op jaarbasis gaan we praten over overcapaciteit.

Bij overcapaciteit mag de leverancier u een redelijk bedrag geven voor uw terug levering van rond de 6 a 7 cent per KWh. Let op: als je op jaarbasis evenveel stroom opwekt als verbruikt, zijn je variabele stroomkosten na salderen €0. Dat maakt in dit geval de hoogte van de vaste kosten des te belangrijker. Het vastrecht scheelt per leverancier.

Ook al heeft u overcapaciteit dan loont het nog de moeite op te kijken wat u kunt besparen op uw elektriciteitsverbruik.

Andere meer interessantere opties voor uw overcapaciteit zijn:

 

Warmtepomp

Een methode is de stroom in een warmtepomp te verbruiken. Dit kan een airco zijn: sommige airco’s halen een COP van bijna 6 voor verwarmen. 1 kWh die je erin stopt geeft zo bijna 6kWh warmte. Met je centrale verwarming ketel haal je uit 1 m3 gas haal je ongeveer 8kWh warmte. Dus om 1m3 gas ter vervangen heb je dan ongeveer 1,33 kWh nodig.

 

Koken op Inductie

Koken zorgt maar voor een klein deel van je energieverbruik in huis. Door in plaats van op gas, op inductie te gaan koken neemt het gasverbruik af en kunt u gebruik maken van de overcapaciteit. Gemiddeld verbruikt een gaskookplaat jaarlijks 37 m3 gas per jaar. Een inductiekookplaat gebruikt 175 kWh per jaar.

 

Zonnestroomboiler

Een Zonnestroomboiler wordt opgenomen tussen de zonnepanelen en de omvormer. De bedoeling is dat de zonnepanelen eerst de boiler (voor) verwarmen en als de boiler de ingestelde temperatuur heeft bereikt, schakelt een thermostaatregeling de ‘zonnestroom’ door naar de omvormer. Afhankelijk hoeveel zonnepanelen u heeft liggen kunt een deel van de panelen of alle hiervoor gebruiken.

Een andere methode om tapwater voor te verwarmen met zonnepanelen stroom kan natuurlijk ook een gewone elektrische boiler zijn met een 230 Volt wisselspanning (AC) element.

Wat is het voordeel van een Zonnestroom (PV) boiler?

Een omvormer neemt zelf een beetje stroom weg (verlies), zonder omvormer is het nettorendement van een zonnepaneel net iets beter.

Je verwarmt maar net zo veel water voor dan dat je panelen leveren. Het vermogen (Watt) dat van de panelen komt is wisselend: bij veel zon heb je meer vermogen dan bij weinig zon.  Dus als er 500 Watt van je dak komt verwarm je tapwater met 500 Watt voor, komt er maar 100 Watt af dan ben je met 100 Watt aan het verwarmen. Als je een ‘gewone AC elektrische boiler zou nemen, gaat daarin het element van bijvoorbeeld 1 kW aan en dan neemt dat ook 1 kW. Als er dan maar 500 Watt van de panelen komt, moet er dan dus ook 500 Watt uit het net komen. Bij een PV boiler wordt er dus niets uit het net onttrokken. Alles wat de PV boiler heeft voor verwarmt hoeft de ketel of warmtepomp niet meer te doen.

Waarom zou je kiezen voor een Zonnestroom (PV) boiler installatie in plaats van een Zonneboiler (thermische collectoren), immers het rendement van een zonneboiler is veel hoger dan van een Zonnestroom-PV-boiler.

Dat klopt! Maar de aanschaf van een zonnestroom installatie is goedkoper dan van een zonneboiler. Daarnaast heeft een Zonnestroomboiler een dubbele functie, immers als in de zomer bij veel zon het water is verwarmd, kan het omschakelen naar de omvormer en dan ook nog elektriciteit leveren. Als de boiler bij een zonneboiler-installatie (thermische collectoren) op temperatuur is, kun je niets met de dan overtollige energie. Vooral in zomervakanties, als er niet uit de boiler wordt getapt, hebben zonneboilers het lastig omdat ze de warmte niet kwijt kunnen. Een Zonnestroomboiler gaat dan terug leveren aan het net.

 

Opslaan in Accu

Het rendement van de thuisaccu is afhankelijk van salderen. Of een thuisaccu rendeert hangt van de situatie af.  Wie op dit moment stroom terug levert aan het net, krijgt daarvoor tot het totaal van zijn stroomverbruik het volledige bedrag, inclusief belasting, terug, door middel van salderen.

Lever je meer terug dan je verbruikt, krijg je veel minder vergoed. Vanaf dat moment, of als salderen wordt aangepast of verdwijnt, wordt het financieel rendabel om zelf een accu te hebben.

In de andere gevallen geeft de thuisaccu vooral meer zekerheid en flexibiliteit. Minister Kamp heeft in juli 2017 bepaald, dat de huidige salderingsregeling in elk geval tot 2023 blijft bestaan.

Helemaal ‘off the grid’ is echter nog niet mogelijk. Dat kan voor 80 procent, maar voor ongeveer 20 procent van de tijd heb je het stroomnet nog wel nodig. In de winter produceer je bijvoorbeeld niet genoeg stroom met je zonnepanelen.

Op dit moment is de auto-industrie leading in het kunnen opslaan van overcapaciteit van de zonnepanelen. Je hebt 2 grote fabrikanten Tesla met de powerwall en de “MyReserve” van SolarWatt in samenwerking met BMW. Beide zijn in de verkoop voor ongeveer 3500 euro.

 

Electrische vloerverwarming

Indien u extra comfort wilt en u moet bijvoorbeeld een badkamer opnieuw inrichten dan kan het interessant zijn op elektrische vloerverwarming te gebruiken voor een badkamer van 12m2 kost u dat ongeveer €2,- per dag is ongeveer 3285 kWh per jaar.

Electrische scooter aanschaffen

Je kan een (degelijke) elektrische scooter aanschaffen. Dit is ideaal voor de middellange afstanden. Je gebruikt deze ook vooral in de zomer wanneer de zonnewinsten het grootst zijn. Het verbruik van zo een scooter is ongeveer 4Kwh/100 km. Hiermee kun je autokilometers besparen en dus ook geld.

 

Electrische auto aanschaffen

Mocht u financiën hebben om een elektrische auto aan te schaffen kan dit interessant zijn om u overcapaciteit te gebruiken.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

De exacte kosten bij het thuis opladen van een elektrische auto zijn natuurlijk afhankelijk van welke stroomtarieven uw energieleverancier hanteert. Voor onderstaande berekening is een stroomtarief van 0,205 ct/kWh gebruikt.

Verbruikskosten (verbruik per 100 km)
Kilometer per jaar Renault Twizy (6,1 kWh) Tazzari Zero (8,8 kWh) Nissan Leaf (13,7 kWh) Tesla Roadster (14,2 kWh) Volvo C30 (16,0 kWh)
15.000 € 187,58 € 270,60 € 421,28 € 436,95 € 492,-
20.000 € 250,10 € 360,80 € 561,70 € 582,20 € 656,-
30.000 € 375,15 € 541,20 € 842,55 € 873,30 € 984,-

 

Indien u zelf stroom opwekt worden deze tarieven een stuk interessanter omdat u niet de 0,21 cent per kWh verbruikt. Maar uw eigen stroom. In deze situatie kan het ook interessant zijn om een accu te gebruiken waardoor u ook in de avond gebruik kunt maken van uw eigen stroom om uw accu van de auto op te laden.