Zonneboiler of Zonnestroomboiler

Zonneboiler of Zonnestroomboiler

Twijfelt u tussen een zonnestroomboiler of een thermische zonneboiler? Zonnestroomboilers met pv-panelen bieden gebruikers vele voordelen. Zo benutten deze de duurzaam opgewekte stroom optimaal. Een thermische zonneboiler is zeer efficiënt maar stopt de energieopname in de zomer, zodra de boiler op de gewenste temperatuur is. Een zonnestroomboiler levert ‘overtollige’ zonnestroom terug aan het elektriciteitsnet.

Daarnaast bieden zonnestroomboilers onder meer de volgende voordelen:

  • Eenvoudige installatie;
  • Geen risico op bevriezing, oververhitting of lekkage;
  • Lange levensduur;
  • Een zinvolle bijdrage aan de oplossing van de milieuproblematiek;
  • Weinig onderhoud.
  • Klaar voor de toekomst

Indien de mogelijkheid om te salderen na 2023 beperkt zal worden, brengt in de zomer teveel opgewekte stroom relatief weinig op. In dat geval is het gunstiger om het overschot aan zonnestroom zelf te gebruiken door elektrisch te gaan verwarmen. Het is verstandig om daar nú al rekening mee te houden. We ontwerpen een duurzame installatie niet voor korte termijn, maar voor de lange termijn. Zodat u klaar bent voor de toekomst!

Zonnestroomboiler

Een Zonnestroomboiler wordt opgenomen tussen de zonnepanelen en de omvormer. De bedoeling is dat de zonnepanelen eerst de boiler (voor) verwarmen en als de boiler de ingestelde temperatuur heeft bereikt, schakelt een thermostaatregeling de ‘zonnestroom’ door naar de omvormer. Afhankelijk hoeveel zonnepanelen u heeft liggen kunt een deel van de panelen of alle hiervoor gebruiken.

Een andere methode om tapwater voor te verwarmen met zonnepanelen stroom kan natuurlijk ook een gewone elektrische boiler zijn met een 230 Volt wisselspanning (AC) element.

Wat is het voordeel van een Zonnestroom (PV) boiler?

Een omvormer neemt zelf een beetje stroom weg (verlies), zonder omvormer is het nettorendement van een zonnepaneel net iets beter.

Je verwarmt maar net zo veel water voor dan dat je panelen leveren. Het vermogen (Watt) dat van de panelen komt is wisselend: bij veel zon heb je meer vermogen dan bij weinig zon.  Dus als er 500 Watt van je dak komt verwarm je tapwater met 500 Watt voor, komt er maar 100 Watt af dan ben je met 100 Watt aan het verwarmen. Als je een ‘gewone AC elektrische boiler zou nemen, gaat daarin het element van bijvoorbeeld 1 kW aan en dan neemt dat ook 1 kW. Als er dan maar 500 Watt van de panelen komt, moet er dan dus ook 500 Watt uit het net komen. Bij een PV boiler wordt er dus niets uit het net onttrokken. Alles wat de PV boiler heeft voor verwarmt hoeft de ketel of warmtepomp niet meer te doen.

Waarom zou je kiezen voor een Zonnestroom (PV) boiler installatie in plaats van een Zonneboiler (thermische collectoren), immers het rendement van een zonneboiler is veel hoger dan van een Zonnestroom-PV-boiler.

Dat klopt! Maar de aanschaf van een zonnestroom installatie is goedkoper dan van een zonneboiler. Daarnaast heeft een Zonnestroomboiler een dubbele functie, immers als in de zomer bij veel zon het water is verwarmd, kan het omschakelen naar de omvormer en dan ook nog elektriciteit leveren. Als de boiler bij een zonneboiler-installatie (thermische collectoren) op temperatuur is, kun je niets met de dan overtollige energie. Vooral in zomervakanties, als er niet uit de boiler wordt getapt, hebben zonneboilers het lastig omdat ze de warmte niet kwijt kunnen. Een Zonnestroomboiler gaat dan terug leveren aan het net.