Warmtepompen

Warmtepompen zijn er verschillende soorten:

  • Lucht-luchtwarmtepompen €4000 – €7000
  • Lucht-waterwarmtepomp €4000 – €7000
  • Grond-waterwarmtepomp €10.000 – 15.000
  • Water-waterwarmtepomp vanaf €15.000

Subsidie mogelijk

Merken Warmtepompen

Lucht-luchtwarmtepompen
Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt lucht als bron, maar ook als afgiftesysteem. De meeste warmtepompen werken volgens dit principe.

Er wordt energie uit de buitenlucht gehaald, die in het systeem wordt opgewaardeerd tot een gewenst niveau voor verwarming of koeling.  Vervolgens wordt dit via de warmtewisselaar aan de lucht in de ruimte afgegeven. Zelfs bij zeer lage buitentemperaturen, tot wel -20, werkt het systeem perfect. Verwarming gebeurt via de aangesloten DX lucht binnendelen, bijvoorbeeld via een model hoog aan de wand, een cassette in het plafond of juist via een model dat op de grond is geplaatst. Ieder model heeft zijn eigen uitstraling, en er is keuze genoeg om het passend bij uw interieur te maken.

Een groot voordeel is dat een lucht warmtepomp zorgt voor een snelle verwarming, doordat de geconditioneerde lucht geforceerd (door middel van een ventilator) de ruimte wordt in gebracht. Lucht-lucht warmtepompen zijn het eenvoudigst te plaatsen en zijn toepasbaar in zowel nieuwbouw als renovatie. In de zomer kan de werking van de warmtepomp eenvoudig worden omgedraaid, zodat het systeem voor een aangename koeling zorgt.

Lucht-waterwarmtepomp
Een lucht-water warmtepomp haalt haar energie uit de gratis buitenlucht. Dit kan zelfs bij zeer lage buitentemperaturen, tot -20°C.

De energie uit de buitenlucht wordt in het buitendeel opgezet naar eenlucht warmtepomp en water warmtepomp bruikbaar niveau voor verwarming of koeling. Deze energie wordt echter niet afgegeven aan de lucht, maar wordt via een watercircuit naar binnen gevoerd. Deze warmtepomp is uitermate geschikt voor koppeling aan vloerverwarming of verwarming via laag temperatuurs radiatoren. Ook sanitair warm water tot 50°C behoort tot de mogelijkheden. Een lucht-water warmtepomp is zowel geschikt voor nieuwbouwwoningen als voor woningen waar gerenoveerd wordt. Omdat dit systeem lucht als bron gebruikt, zijn er geen ingrijpende veranderingen, zoals het boren van een bron, nodig.

grond-waterwarmtepomp

Grond-water warmtepomp

Met een grondwater-warmtepomp kun je de warmte die in de grond aanwezig is, benutten om je woning te verwarmen. Het is een uiterst efficiënte manier van verwarmen waar echter wel de nodige investeringen mee gemoeid zijn. In dit artikel lees je hoe een grondwater-warmtepomp werkt, welke systemen er zijn en wat je kunt verwachten aan investeringskosten. Prijzen kan je hier aanvragen.

 

Hoe werkt een grondwater-warmtepomp?

Warmtepomp grondIn de aardbodem is warmte aanwezig. Deze warmte komt zowel van de zon als van het magma dat zich diep in de aarde bevindt. Deze warmte noemen we geothermische warmte. Wanneer we nu een ondergronds buizennetwerk aanbrengen, kan deze geothermische warmte gebruikt worden om het water in het buizennetwerk te verwarmen. De temperatuur hiervan is echter nog niet hoog genoeg om de woning mee te kunnen verwarmen, vandaar dat de pomp met behulp van een compressor, verdamper en condensor, de temperatuur verder omhoog brengt. Met behulp van een warmtewisselaar wordt de warmte uiteindelijk afgegeven aan het centrale verwarmingssysteem in huis. De warmtepomp gebruikt voor dit proces een (geringe) hoeveelheid elektriciteit.

water-waterwarmtepomp
Een water-water warmtepomp gebruikt, zoals de naam doet vermoeden, water als bron voor verwarming. Ook het afgiftesysteem is water.

Het systeem onttrekt haar warmte uit water. Dat kan grondwater zijn, maar ook een open of gesloten watercircuit, zoals een meer. Ook een koeltoren behoort tot de mogelijkheden. De energie uit deze bron wordt via een watercircuit afgegeven aan bijvoorbeeld vloerverwarming of fan coils. Hiervoor dient een hoog temperatuurs hydro module of laag temperatuurs hydro module te worden aangesloten. Ook sanitair warm water kan worden geproduceerd. De water warmtepomp heeft het hoogste rendement van alle warmtepompen, de COP ligt rond de 5.7! Een water warmtepomp wordt voornamelijk toegepast in de utiliteit, voor particuliere woningen kiest men vaak voor een lucht warmtepomp.

Valkuil:
Let op het vermogen wat bepaald is, is het vermogen dat nodig is bij een buiten temperatuur van -10°C . Dan zijn de volle 11 kW nodig om de woning te verwarmen.

Bij lucht water warmtepompen noemt men meestal het vermogen wat de warmtepomp kan bieden bij + 7 °C.
Stel dat je kiest voor een lucht/water warmtepomp met de vermelding 12 kW, dan kan het zomaar zijn dat deze bij -10°C nog maar 8 kW doet. Die is dus te klein.

Vraag dus altijd wat een lucht/water warmtepomp afgeeft bij een buitentemperatuur van -10°C of als het een bodem warmtepomp is , wat deze afgeeft bij een bron van 0 °C. In ons voorbeeld moet de warmtepomp daar dus nog 11 kW doen.