Soorten Zonnepanelen

 

Soorten zonnepanelen

De 2 hoofdsoorten zonnepanelen dat zijn Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit (PV) en Photo Voltaisch Thermisch (PVT) zonnepanelen, ofwel hybride zonnepanelen.

PV

PV panelen bestaan uit verschillende zonnecellen die daglicht opvangen en dit omzetten naar stroom. De PV panelen kunnen dit niet helemaal alleen. De PV installatie zet het licht namelijk om in gelijkstroom, terwijl we wisselstroom nodig hebben. Om deze reden worden PV panelen altijd voorzien van een omvormer, die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Als er over zonnepanelen wordt gesproken bedoelt men dus PV panelen.

PVT

Naast de werking gelijk aan de PV panelen wordt bij dit systeem een speciale plaat met koperen leidingen achter de standaard zonnepaneel geplaatst. De vloeistof i(water/glycerol) in deze leidingen warmt door de zon op en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opwarmen van het water van de warmtepomp, buffervat of zonneboiler.

 

De verschillen in zonnepanelen wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waar de zonnecellen van vervaardigd zijn. Er zijn op dit moment op de nederlandse markt 5 soorten zonnepanelen te koop. Deze zijn:

  • monokristallijn,;
  • polykristallijn;
  • amorf;
  • glas-glas panelen.
  • Dakpannen

De materialen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium (zie: Wikipedia).

*Natuurlijk bestaan er meer zonnecellen en panelen dan deze vijf, denk aan diverse prototypes (zie: Perovskiete zonnecellen en Scientias.nl) en zonnecellen bestemd voor het leger of de ruimtevaart. Echter als je op internet  kijkt zijn er ‘slechts’ 5 soorten zonnepanelen te verkrijgen.

Voordat je besluit om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen, is het raadzaam om je te verdiepen in de verschillende soorten zonnepanelen. Welke zonnepaneel je kiest, is vanzelfsprekend afhankelijk van jouw budget, je wensen en eisen, het type dak en de oppervlakte van jouw dak. Hierbij kun je denken aan de prijs, de kwaliteit van de panelen en het rendement dat je op jaarbasis kunt behalen.

De totale kosten kun je onderverdelen in drie aspecten. Bekijk ook de zonnepaneel prijzen.